SXSW 2018 nærmer seg! Her er tech-trendene for årets konferanse

 
Blogg
Feb 14 2018
 

Hvert år i midten av mars samles alt og alle innen film, musikk og interaktive medier på South by Southwest (SXSW), i Austin, Texas.

På Interaktiv-konferansen – som foregår parallelt med både musikk- og filmfestivaler, en handelsmesse og masse annet offisielt opplegg – er det teknologi, innovasjon og digitale medier det handler om. Årets konferanse starter fredag 9. mars, og har et tett program til langt ute i den påfølgende uken, med hundrevis av samtaler, paneler, foredrag, keynotes, workshopper, fester og meetups.

Vi har allerede skrevet en guide til alt du bør huske på før og under SXSW, og kommer tilbake med en oversikt over akkurat hvilke foredrag og paneler du bør få med deg.

I denne omgang vil vi ta for oss fem mer overordnede teknologitrender vi ser frem til å følge med på under årets SXSW.

Men aller først, en liten «disclaimer»: Det er så mye å velge mellom på SXSW at en liste som dette aldri vil kunne representere bredden i programmet. Tvert imot har vi her tatt på oss teknologinerdbrillene, og valgt fem trender vi synes er spesielt interessante fra akkurat dette ståstedet. Spennende temaer som faller utenfor her inkluderer fra byutvikling til helse, sport og styresett. Alle de forskjellige «sporene» kan du se på SXSW.com.

NB: Vi er tre fra NewsLab som reiser på SXSW 2018. Se etter oss i Austin, eller ta kontakt for å avtale å møtes over en kaffe eller øl!

1) Ett år nærmere singulariteten?

AI – altså artificial intelligence, eller kunstig intelligens på godt norsk – er stadig vekk et buzzord på SXSW. Intet nytt under Texas-solen … eller?

Selv om temaet AI kanskje ikke er like brennhett som for ett eller to år siden, er teknologien i mellomtiden modnet. (Rettere sagt, teknologiene – AI er langt ifra noen enkelt, konkret ting, men et samlebegrep for ganske mye forskjellig). Utviklingen går fort, og en finner stadig nye bruksområder, innen alt fra medisin til næringsliv, infrastruktur – og kunst.

Spesielt det siste, nemlig hvilken rolle kreative uttrykk som design, kunst, tekst- og innholdsproduksjon vil ha i en verden vi deler med AI, ser ut til å gå igjen under årets SXSW. Kanskje er vi dermed kommet forbi de mer unyanserte «Robotene vil ta over jobben din»-overskriftene, og kan ta samtalen et nivå videre.

Når det er sagt, blir det sikkert presentert noen store fremtidsvisjoner også. For eksempel er Ray Kurzveil tilbake på konferansen, og mener trolig at vi siden sist er kommet ett år nærmere singulariteten.

Ray Kurzveil i samtale med datteren Amy på fjorårets SXSW. Foto: Mikael Lunde/NewsLab

2) Grasrot versus allmektig mega-selskap

Hva har du som tech-gründer å stille opp med mot Facebook, Amazon, Apple og Google? I de fleste tilfeller vil nok ikke løsningen være å ta opp konkurransen, men i stedet å bygge videre på tjenestene som finnes – og bli del av et eksisterende «økosystem». Men da er det igjen et problem at disse økosystemene i liten grad er åpne og transparente – for ikke å si langt ifra kompatible med hverandre.

Hvilke praktiske, samfunnsmessige og etiske problemstillinger innebærer alt dette? Hva har det å si for innovasjon, konkurranse, og eierskap? Forvent deg noen gode samtaler.

3) Smarttelefonens død? Og hvor ble det av chatbot’ene?

De siste par årene har chatbots vært et stort tema på SXSW. Men hele den omveltningen ble vel strengt tatt ikke så mye av?

I stedet kom talestyring for alvor på banen, kanskje fortere enn det mange forventet. Nøkkelen er smarte assistenter som faktisk forstår en døyt. Her har suksessen med smarthøyttalere som Google Home og Amazon Echo utvilsomt spilt en viktig rolle. Når du har de samme digitale hjelperne både i stua og på mobilen, med tilgang på funksjoner i hjemmet så vel som på nettet, da får du noe som virkelig føles nytt – og ikke minst nyttig.

Assistentene kan styre musikken i huset, bestille varer fra nettet, minne deg på avtaler og svare på spørsmål – alt sammen uten at du må se- eller røre en skjerm. Herfra er ikke veien lang før det å knote med virtuelle tastaturer er helt avleggs … og det betyr igjen at hele smarttelefonen kan bli overflødig. Det vil få store konsekvenser.

Blant dem som tar opp dette på SXSW er norske Dag Kittlaus, som var med på å utvikle Siri hos Apple før han startet på en den nye, og potensielt vesentlig smartere assistenten Viv.

Konferansesenteret i Austin under SXSW 2017. Foto: Mikael Lunde/NewsLab

4) Hvor ble meningen av i alt mylderet

Facebook annonserte nylig at de skrur om på algoritmene sine. Framover vil poster som skaper mye engasjement, aller helst fra personlige kontoer, bli prioritert på bekostning av mer generiske innlegg fra medier, bedrifter og andre ikke-personlige sider. Dette skal føre til mindre støy, og mer meningsfylt og personlig interaksjon. Nyheter – både ekte og falske – er dermed trolig blant det som tones ned.

«Fake news» i seg selv er kanskje ikke et like stort tema som i fjor. Men en følelse av å ha mistet kontroll, et ønske om å få oversikt, balansegangen mellom å koble av og å koble på, det å finne prosjekter som betyr noe, forsøket på å finne troverdig info og mening oppe i det hele … alt dette er relaterte temaer vi tror mange vil være opptatt av-, og vil bringe opp i ulike sammenhenger i år.

5) Blokkjeden blir mainstream

Til sist, den kanskje mest åpenbare snakkisen i teknologiens verden for tiden. På SXSW har de snakket om blokkjede (blockhain på engelsk) i årevis, men det er kanskje først nå at begrepet er begynt å bli virkelig kjent utenfor teknologi-fantastenes egen boble. Det henger sammen med at Bitcoin, den mest kjente tjenesten basert på teknologien, så til de grader har tatt av.

Blokkjedens potensiale er imidlertid på ingen måte begrenset til å muliggjøre kryptovalutaer. Teknologien kan blant annet potensielt gi en tryggere tilværelse og nye muligheter for verdens fattige, flyktninger og andre utsatte grupper, gjennom å sikre transparent handel og å muliggjøre trygge, ikke-manipulerbare bevis på identitet.

Medaljens bakside er at det å drive systemer basert på blokkjede kan kreve enorme mengder energi. Nettverkene som driver Bitcoin trekker til sammen mer strøm enn hele landet Irland. Betyr det at selve blokkjeden ikke er bærekraftig? Vi gleder oss til å høre mer.


Skrevet av: Mikael Lunde. Prosjektleder og teknologinerd hos NewsLab. Reiser i år til South by Southwest for tredje gang.

Ta kontakt: mikael@newslab.no⎜+47 97 63 97 13

Les også: 10 tips som gjør deg klar for SXSW

Vi kommer tilbake senere med en egen guide til hvilke sessions du bør få med deg på SXSW. Følg NewsLab på Facebook for ikke å gå glipp av den!

 
→ Share: Facebook, Twitter, Google+